88 Eigen verantwoordelijkheid

Randje van het Net

Stel je bent de ouders van een peuter van anderhalf jaar en je brengt je haar naar de kinderopvang in je woonplaats, zoals je regelmatig doet, omdat je met z’n tweeën werkt in je eigen zaak. Vanaf het begin van de corona crisis tot nu ben je heel bewust bezig met het naleven van de maatregelen om maar niet te moeten sluiten. De zaak dicht, geen inkomsten. Afgelopen vrijdagmorgen word je gebeld door de kinderopvang, dat je je kind op moet halen, omdat zij dinsdag bij een groepsleidster is geweest, die nu positief was getest. Alle kinderen, die op die dinsdag op de Kinderopvang waren geweest moest direct worden opgehaald.

Stel je bent de grootouders van die anderhalf jaar oude peuter en je wordt gebeld door de ouders. De grootouders hebben inmiddels hun twee prikken gehad en aarzelen niet en halen hun kleinkind op, zodat de ouders door kunnen werken.

Stel je bent groepsleidster bij een kinderopvang en gaat in het weekend lekker uit in de horeca van de grootste noordelijk stad in Nederland. Heerlijk geen zorgen lekker op stap. Op dinsdag gaat zij weer naar haar werk in de kinderopvang in dezelfde stad. In de loop van de week voelt ze zich kennelijk niet zo lekker en laat zich testen. Op vrijdag wordt zij positief getest. Het resultaat is, dat alle peuters waar zij mee in aanraking is geweest zich moet laten testen in het weekend. Het alternatief is een aantal dagen in quarantaine. Maar ja, als je ouders met z’n tweeën een zaak hebben is dit geen alternatief.

Stel je heet Thereza en je mag voor de maandag een column schrijven voor het DvhN. Je bedenkt, dat je maar een column moet maken over Mark Rutte en Hugo de Jonge, die afgelopen vrijdag tijdens hun Corona-persconferentie weer een aantal horeca vrijheden introkken, omdat de besmettingen weer catastrofaal opliepen. Je begint je column als volgt: “Het Engels heeft een mooi woord voor een lelijk soort gedrag, gaslighting . Mensen schade berokkenen en dat vervolgens zó hard ontkennen, dat ze beginnen te geloven dat het hun eigen schuld is – zoiets betekent het”. Het vervolg gaat dan over het feit, dat de coronabesmettingen die weer omhoog schieten nadat de nachthoreca weer open is gegaan. Alles komt door eerder genoemde bewindslieden. Er wordt nog even in gegaan op de gedragingen van de horeca bezoekers, maar die worden op allerlei manieren door Thereza goed gepraat. “Egoïstisch, kortzichtig gedrag, zoals vrijwel iedereen dat in meer of mindere mate vertoond heeft tijdens de coronacrisis; mensen zijn zo”. Als dan afgelopen vrijdag een aantal zaken worden teruggedraaid zijn Mark en Hugo de gebeten hond, omdat zij zeggen dat het allemaal niet hun schuld is.

Beste Thereza ik ben de opa van de anderhalf jaar oude kleuter. Toen ik vanmorgen je column las, werd ik: “roppig in de pokkel”. Vooral over het vergoelijken van het gedrag van de horecabezoekers, die zich aan geen enkele maatregel hebben gehouden. Je kunt alles aanvoeren, maar je hebt een eigen verantwoordelijkheid voor wat je zelf doet. Ook als je weet, dat je doordeweeks weer met een groep peuters aan de slag moet. Daarbij komt nog, dat je beter niet met het woord gaslighting had kunnen beginnen, als je niet precies weet wat het betekent. Of je hebt misschien (on)bewust het Nederlands woord hersenspoeling niet gebruikt. Je hebt gelijk dat er geen Nederlands woord voor is. Er zijn wel een aantal Nederlandse woorden die het begrip omschrijven. Dit zijn o.a. hersenspoelen, psychische oorlogsvoering, mentale misbruik, geestelijk misbruik, geestelijke mishandeling enz. Dit zijn wel heel grote woorden richting de ministers.

Oh ja. Vanmorgen kregen we het bericht, dat de uitslag van de test van onze kleindochter negatief was en we kunnen weer uit onze zelf gecreëerde bubbel.

Coach