Taken van de Teamcaptain

Wat leuk, je bent benoemd tot aanvoerder van het team. Maar dan komt de volgende vraag in jou op: ‘Wat doet een aanvoerder nou precies?’. Met behulp van dit document wordt er een antwoord gegeven op deze vraag en willen wij jou, als aanvoerder, helpen om deze verantwoordelijke taak op een leuke manier te kunnen uitvoeren.

Aanspreekpunt

Als aanvoerder ben je het aanspreekpunt van het team. Het bestuur en de commissies kunnen over uiteenlopende zaken contact opnemen met de aanvoerder. Denk hierbij onder andere aan het wijzigen, verzetten of inplannen van wedstrijden en het overleggen van vrijwillige taken. De aanvoerder bespreekt deze zaken met het team en geeft vervolgens een terugkoppeling.

Wedstrijd

Als aanvoerder draag je zorg voor het juist invullen van het digitale wedstrijdformulier voorafgaand aan de wedstrijd. Je bent verantwoordelijk voor het tossen voor de opslag en wenst de scheidsrechter en aanvoerder van de tegenpartij een prettige wedstrijd. Als aanvoerder ben jij, tijdens de wedstrijd, de enige persoon die contact heeft met de scheidsrechter. Zaken die worden besproken met de scheidsrechter overleg jij met het team en waarschuwingen geef jij door. Je spreekt teamgenoten aan op negatief gedrag in en buiten het veld. Na de wedstrijd controleer jij de setstanden en de einduitslag in het digitaal wedstrijdformulier. Wanneer dit juist ingevuld is, geef jij digitaal akkoord. Vervolgens bedank je de scheidsrechter en teller(s) voor het begeleiden van de wedstrijd.

Vervoer en wassen

Als aanvoerder ben je verantwoordelijk voor het opstellen van een vervoersschema en een was schema. Verder ben jij aanspreekpunt voor het onderling ruilen in de schema’s.

Team taken

Als aanvoerder houd je een document bij waarin staat wanneer teamgenoten taken hebben uitgevoerd als fluiten, tellen en kantinedienst draaien. Op die manier houd je een duidelijk overzicht en doet iedereen in het team evenveel taken.

Cadeaus en feestjes

Als aanvoerder neem jij het initiatief in het regelen van kaartjes, cadeautjes en visiteafspraken. Denk hierbij aan ziekte, zwangerschap, trouwen en andere belangrijke momenten. Daarnaast kun je als aanvoerder natuurlijk leuke voorstellen doen voor teamuitjes en feestjes binnen de vereniging.

Zo zie je maar dat je als aanvoerder een leuke en verantwoordelijke taak binnen het team hebt. Natuurlijk kun je een aantal van bovenstaande zaken, in goed overleg, ook uitbesteden aan teamgenoten. Wij wensen jou veel succes en plezier in jouw rol als aanvoerder!

Het Bestuur